Sunday, June 15, 2008

Perjalanan Umrah dan Liku-Liku...

Rancangan untuk menjejak kaki ke tanah suci Mekah untuk mengerjakan umrah dan ziarah datang menyelubungi sanubari hingga tidak dapat dibendung, lambaiannya begitu kuat
hinggalah lambaian itu disahut.


Dengan tidak mempunyai wang yang banyak sudah pastilah travel agent yang menawarkan pakej yang murah ditambah dengan tawaran menjelajah kebumi ambia Syria dan Jordan menjadi pilihan, tambahan pula ia disertai oleh kumpulan nasyid terkenal juga dari stesen tv no 1 di Malaysia diikuti oleh pengarang akhbar terkenal. Memang semuanya nampak menarik sekali so..janjipun dimetarai dan bayaran dilangsaikan. Dalam pakej ini aku membawa kakak dan juga abangku sekali untuk sama-sama menikmati kegembiraan mengerjakan umrah, tanggung beres.
Hinggalah seminggu sebelum berangkat.......segala-galanya berubah.


Jawapan kepada telefon yang dibuat mengatakan perjalanan yang sepatutnya bermula dari KLIA ke Jeddah telah diubah.... kini kami terpaksa menaiki bas menuju Singapura dari Masjid Negeri Shah Alam....Aa? Pening pening....tapi apakan daya segala telah diatur, bayaran telah dibuat. Padan muka aku. Barangkali aku ni saorang yang sangat penyabar....mungkin.


Untuk pengetahuan semua pakej ini telah mampu menarik lebih kurang 198 orang peserta termasuklah krew tv, kumpulan travel agent dan kumpulan nasyid yang menjadi lambang umrah ziarah kami.


Dipendekkan cerita selepas segala gedebuk gedebak dan sms meluahkan rasa tak puas hati maka hari untuk perjalanan ditetapkan sehari lebih awal dari masa dari KLIA.
Tergerak pulak rasa hati untuk bertanya Visa untuk kami berangkat ni dah lulus ke belum? so.. sekali lagi dua hari sebelum berangkat bertanya pada pejabat travel agent. " Belum kak"...itulah jawapan yang kuterima "tapi insyaAllah kak" sambungan jawapan. Aduh rasa nak pengsan... segala persiapan dan kenduri kendara dah dibuat...kering rasa tekak...dah tak boleh nak telan dah. Tapi Alhamdulillah besoknya mereka menyatakan yang Visa untuk ku dan juga kakak dan abangku telah lulus...sehari sebelum bertolak, tapi masih ade yang masih belum lulus. Arab Saudi memang suka menyeksa orang dalam bab pengeluaran Visa ni...dah sedia maklum.


Pada 23hb. Mei, 2008 kami bertiga pun berangkatlah menuju ke Masjid Negeri Shah Alam, disertai oleh seluruh anggota keluarga kami...meriah..hehe..jadualnya pukul 9.00 pagi tapi pukul 8.00 kami dah terpacak disitu. So selapas sarapan dan menunggu akhirnya bas yang ditunggupun sampai. 3 bas akan berangkat dahulu diikuti 2 bas lagi keesokan harinya, 2 bas yang lewat adalah kerana urusan persekolahan anak-anak. Jadinya kami telah terpisah disini. Kami berada dalam bas No. 1 bersama dengan krew tv. Setiap bas akan disertai oleh 2 orang dari kumpulan nasyid sebagai pengiring. Jadual yang sepatutnya pukul 10.00 terlewat hingga pukul 11.45 bertolak menuju Singapura. Pesawat dari Singapura berlepas pukul 9.30 malam. Bolehkah kami sampai? Tuhan saja yang tahu apa dalam hati kami. Passport kami masih belum diserahkan jadi kami tidak tahu dimana destinasi kami selanjutnya.


Dalam perjalan kami singgah di dua destinasi Pagoh dan Gelang Patah dengan perbelanjaan makan dan minum ditanggung sendiri. Di Gelang Patah kami di panggil untuk penyerahan passport. Mengapa disini baru passport diserahkan? soalan tanpa jawapan. Tapi syukur.. passport ku dan juga kakak dan abangku berada dalam genggaman kami...tapi malang... 30 orang lagi terpaksa ditinggalkan di Gelang Patang kerana ketiadaan passport. Kepala ku telah berserabut untuk berfikir lebih lagi.


Kami selesai di immigration Singpura lebih kurang pukul 8.00 malam dan terus menuju ke Changi Airport. Jadual awalnya kami akan dibawa makan dahulu tapi segalanya terpaksa dibatalkan kerana kesuntukan masa. Pukul 9.15 kami di Changi Airport dengan urusan bagasi dan tiket penerbangai diserahkan. Makanan dan air diberi tapi terpaksa kami tinggalkan saja kerana tidak boleh dibawa masuk dalam pesawat. So destinasi kami seterusnya ialah....Colombo? Ia...itulah destinasi kami seterusnya.


Bersambung.....insyaAllah.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...